7 maj 2024

När produkter ska förpackas för transport förbises ofta att välja rätt storlek på lådan i många lagerlokaler. Men överdimensionerade lådor kan innebära flera konsekvenser, från produktskador under transport till slöseri med förpackningsmaterial med mera, vilket i slutändan påverkar ditt resultat negativt. I den här artikeln diskuterar vi varför och hur överdimensionerade lådor påverkar ditt företag negativt och varför en låda i rätt storlek är den perfekta skyddsförpackningen för att spara pengar och rädda miljön. 

Skydd under transport

Anledningen till att en rätt anpassad låda är det perfekta skyddet är enkelt: En perfekt passande låda förhindrar inre kollisioner av produkter mot lådans sidor och absorberar delvis stötar, vibrationer och fall. En låda i rätt storlek hjälper också till att hålla produktens form inuti lådan. Även enkla förflyttningar av produkten från din anläggning till en lastbil, om de görs i en överdimensionerad låda, kommer att ändra innehållets placering inuti lådan och kan skada ömtåliga produkter.  

Ingen kan helt garantera hanteringen av lådan när den fraktas från din anläggning till kunden, om den inte flyttas av din egen personal. Vissa lådor kan kastas runt och/eller falla under transporten. Under hela resan utsätts lådan för vibrationer, ibland våldsamma sådana.  

Mer sofistikerade företag testar sina förpackningar enligt ISTA-standarder (International Safe Transit Association). Beroende på produktens mått, vikt, leveransmetod (paket, LTL, etc.) och andra faktorer kan förpackningen testas och certifieras av oberoende laboratorier. Det man lär sig om hur man produkten bör förpackas under denna process kan minimera skador på produkten under transporten.  

Processen med att testa och förbättra förpackningsmetoderna och slutligen certifiera dina förpackningsmetoder för att ge bästa möjliga skydd kan vara väl använd tid. Kostnaden för att gå igenom denna process kan variera beroende på hur intensiv och framgångsrik testningen är samt verifieringsprocessen hos ett certifierat ISTA Lab. Verifieringsarbetet kan kosta motsvarande tusentals dollar, men det kan vara värt utgifterna för att säkerställa ett väl skyddat flöde av produkter som skickas från din anläggning.

Att skydda din produkt kan bli ännu mer komplicerat när det finns mer än en produkt i lådan. Under transporten kan flera produkter inte bara kollidera med lådans sidor utan också med varandra. I dessa fall kan det vara nödvändigt att använda fyllnadsmaterial eller extra emballage mellan de enskilda artiklarna i lådan och – som du nog har gissat – kan det också bli en rörlig kostnad per paket.

Fördelar med lådor i rätt storlek

Kundupplevelse

Många företag använder en förpackningsprocess med lådor i rätt storlek för sina produkter eftersom det ger en bättre kundupplevelse vid öppnandet (t.ex. begränsning av skador). Rätt storlek minskar också fraktkostnaderna genom att DIM-kostnaderna minskas och utrymmet på lastbilarna optimeras. Alla har vi fått paket där lådan var större än produkten som skickades. Kunderna undrar varför det var så mycket slöseri med utrymme och får besväret med att göra sig av med både den för stora lådan och det fyllnadsmaterial som använts. Upplevelsen när kunden packar upp produkten är viktig för företag. 

Kostnadsbesparingar

Vi börjar med att titta på den extra fraktkostnaden. Genom att frakta lådor som är för stora för innehållet betalar företag för frakt av luft – en onödig och stor kostnad. Vi har konstaterat att företag skickar lådor som är 40% för stora i genomsnitt – vilket innebär att det finns en reell möjlighet till besparingar genom att helt enkelt minska storleken på lådan till samma storlek som dess innehåll.

Många företag försöker skydda sina produkter genom att lägga fyllnadsmaterial (skrynklat papper, luftkuddar eller annat material) runt produkten/produkterna när de placeras i en överdimensionerad låda. Detta medför extra tid i förpackningsprocessen samt ökade materialkostnader och är inte alltid effektivt. Genom att skapa en låda i rätt storlek för produkten kan företag eliminera upp till 50% av det använda fyllnadsmaterialet.

Ytterligare överväganden

Det finns några andra saker att tänka på när man säkerställer en låda i rätt storlek för varje paket. En av dem är om produktmåtten är konsekventa. Om varje paket är exakt samma storlek kommer företag att köpa pallar med platta lådor med deras exakta produktdimensioner. Även om detta kan fungera för vissa, kräver de flesta företag många paket i olika storlekar vilket innebär många olika pallar med platta lådor. Detta ökar förpackningarnas komplexitet eftersom det krävs inköp av stora volymer för att få ner kostnaderna för varje låda. Så småningom kan ett företags lager bli fullt av pallar med lådor i olika storlekar.  Detta kan fungera för vissa, men de flesta företag föredrar att använda sitt lagerutrymme för produktion eller för att lagra sina råvaror och/eller färdiga varor.

Ett tillvägagångssätt för förpackningar i rätt storlek

Ett populärt sätt att integrera lådor i rätt storlek i en förpackningsprocess är att placera en maskin som tillverkar skräddarsydda lådor direkt i förpackningsområdet. Det är en maskin som skär och veckar wellpapp efter produktens exakta mått.  

Hur fungerar det? För det första behöver maskinen tillförsel av wellpapp att använda när den gör lådor. Wellpappen lagras i balar med z-Fold ® (ibland kallad fanfold). Balen med z-Fold® innehåller wellpapp staplat i en kontinuerlig längd som viks fram och tillbaka för att passa på en pall med en höjd av 1,07 m. Därefter matas materialets framkant in i maskinen, som skär och veckar wellpappen till ett lådämne i den angivna storleken.  

Vissa maskiner automatiserar ännu mer av lådtillverkningsprocessen. Till exempel finns det automatiserade maskiner som limmar ihop lådans kanter, reser den, lägger i produkt(er), försluter den och till och med klistrar på fraktetikett på lådan när den förs vidare till anläggningens fraktområde.

Med hjälp av en skär- och veckmaskin som de som nämnts ovan kan ett företag rensa ut alla pallar med platta, förtillverkade lådor i varierande storlek till förmån för några pallar med z-Fold® wellpappmaterial i olika bredder. Vanligtvis sparar företag plats på sitt lager genom att använda denna strategi. Dessutom försvinner inte lådor av rätt storlek i företagets anläggning. Lådan i rätt storlek är tillgänglig från skär- och veckmaskinen i takt med att de produceras, med hastigheter på ungefär tre lådor per minut eller snabbare.

Sammanfattning: metoder för förpackningar i rätt storlek

En låda i rätt storlek hjälper till att kostnadseffektivt skydda din produkt under transport. Och det finns två sätt att använda dessa lådor:

  1. Köpa pallar med förtillverkade platta lådor för att minska kostnaderna för varje låda eller
  2. Använda en skär- och veckmaskin med några pallar z-Fold® för att tillverka anpassade lådor för varje försändelse

Om du vill veta mer om hur du implementerar förpackningar i rätt storlek i ditt lager och börjar spara pengar och resurser, kontakta en representant hos Packsize i dag.

Ari Hunsaker, MBA CSPO

Produktchef på Packsize

Ari är produktchef på Packsize och har en stor förkärlek för dataanalys, användarupplevelse, produktdesign, agile/scrum-utveckling och att bygga partnerskap med viktiga kunder.

Han har mer än 20 års erfarenhet från den globala hårdvaru- och mjukvaruindustrin. Hans bakgrund gör det möjligt för honom att ge djupa insikter om lansering och underhåll av tekniska produkter.

Förbättra din förpackningsprocess med Packsizes e-handelslösning

Kontakta oss idag för en personlig analys av din förpackningsprocess