2 september 2024

Beräknad lästid: 4 minuter

Vad betyder det när precision möter prestanda och snabbhet?

Har du någonsin sett en förpackningsrobot packa fraktlådor? Videor av robotar som packar produkter i lådor i rätt storlek kan ses över hela LinkedIn, YouTube eller till och med live på mässor. Kanske har du länge haft visionen att automatisera din förpackningsprocess och kontrollera processen med förpackningsrobotar. Eller kanske letar du ständigt efter innovativa lösningar för att effektivisera dina förpackningsprocesser och samtidigt minimera avfallet. Låter det bekant? 

I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur det ser när man packar lådor i rätt storlek med robotar och vilka specialfunktioner man måste tänka på för att uppnå den bästa plock- och packupplevelsen. Vad betyder det när precision möter prestanda och snabbhet i en förpackningsprocess? I den här artikeln ska vi svara på just det. 

Förpackningar i rätt storlek är en katalysator för innovation

Märkt låda i rätt storlek från Packsize, packad av förpackningsrobotar.
Märkt låda i rätt storlek från Packsize, packad av förpackningsrobotar

Med avancerad teknik och precision anpassar automatiseringen sig sömlöst till olika produktdimensioner och optimerar förpackningsprocesserna. Det kan säkerställa att varje förpackning är perfekt skräddarsydd för allt från små föremål till stora produkter, vilket eliminerar avfall och maximerar effektiviteten. Denna synergi mellan skräddarsydda förpackningar och automatisering revolutionerar logistiken, ökar tempot och förbättrar noggrannheten och hållbarheten i alla branscher. Det effektiviserar inte bara processerna utan leder också företag in i en framtid där anpassning och automatisering går hand i hand. Robotstyrd paketering i skräddarsydda lådor är framtiden. Det är slut med en och samma lösning för alla. I dag är precision och effektivitet avgörande. 

Det som skiljer Packsize från traditionella förpackningsmetoder är den sömlösa integrationen av automatisering och individualisering. Med Packsize kan företag gå från manuellt val och anpassning av lådor till sina produkter till intelligenta algoritmer som analyserar dimensionerna på varje produkt och beräknar den optimala förpackningsstorleken med precisionen och hastigheten hos mjukvara och robotteknik. Det bästa av allt? Fokus ligger alltid på rätt storlek på lådorna. Packsize är experten på Right-Sized Packaging On Demand®. Vi har framgångsrikt implementerat dessa lösningar i mer än 20 år och säkerställt att de enkelt kan kombineras med annan teknik.

Optimeringsmål för förpackningar med förpackningsrobotar

Förutom den optimeringspotential som redan nämnts kommer de flesta företag också att spara pengar på frakt- och leveranskostnader. För att producera minsta möjliga låda analyserar mjukvarulösningar produktens dimensioner med extrem precision och tar fram förpackningsscheman som passar produkterna och beställningarna. Robotar packar lådorna med gripdon som är speciellt utformade och anpassade till produkterna i just den sekvens och det förpackningsschema som anges – perfekt skräddarsydda förpackningar för varje artikel.

Följande optimeringsmål kan både stödja och utmana varandra när du packar kartonger i olika storlekar. 

  • Lådans kvalitet och resultat: Det behövs rimliga, regelkompatibla förpackningssystem (hur produkterna arrangeras i ytterförpackningen) med bästa möjliga utnyttjande av volym (= minsta tomma volym)
  • Prestanda: Processanpassad beräkningstid för ett packningsschema (inga märkbara effekter på den övergripande processen)
  • Tillgänglighet: Mycket hög systemtillförlitlighet (maskin, programvara, infrastruktur) för att säkerställa ett smidigt Packaging Process Flow

On Demand-lådor i olika storlekar tillverkade på VEGA:s förpackningslinje.
On Demand-lådor i olika storlekar tillverkade på VEGA:s förpackningslinje

Faktorer som påverkar lådans storlek och restvolym  

Enkelt sagt krävs det kunskap för att utveckla den bästa anpassade förpackningslösningen: Experter träffar experter för att avgöra vilka faktorer som påverkar förbättrad förpackningskvalitet, prestanda och tillgänglighet. Sofistikerad programvara utvecklar förpackningsschemat baserat på kunskap från programvaruexperter som har arbetat med logiken i flera år. 

I slutändan beror det på kundens process och vad som händer när man till exempel experimenterar med olika påverkande faktorer. Det kan vara: 

  • Justeringar av ”Offset”-värden = Avstånd mellan artiklarna eller avstånd mellan produkter och lådor 
  • Justering av boxens geometri: Justering av förhållandet mellan bredd och höjd enligt följande regel: längd > bredd > / = höjd 
  • Box Split-regler baserade på restvolymen

Exempel på olika värden för lådors offset. Det blå området på lådan kan optimeras individuellt.
Exempel på olika värden för lådors offset. Det blå området på lådan kan optimeras individuellt.

Följande faktorer påverkar toleranskedjan för offset: Kvaliteten på wellpappen, lådproduktionen, placeringen av artiklarna och de färdigpackade produkterna. Dessa influenser kan bara optimeras i sin helhet. Packsize håller därför ett öga på hela processen, vilket också är en anledning till att företaget tar in en mängd olika experter: Packsize vill fokusera på kunden och förpackningsprocesserna och logiken är något som andra företag har utvecklat väl och som enkelt kan integreras i den övergripande lösningen.

VEGA Grieshaber – On Demand Packaging® med förpackningsrobotar

VEGA:s team framför sin ytterförpackningslösning med plock- och packrobotar i bakgrunden (+ minsta och största möjliga låda).
VEGA:s team framför sin ytterförpackningslösning med plock- och packrobotar i bakgrunden (+ minsta och största möjliga låda).

Nu ska vi prata om den praktiska implementeringen av On Demand Packaging. I mars 2024 levererades den första Packsize-förpackningslösningen med robotar för förpackningar med flera artiklar och robotiserad paketering av kartonger med automatisk kartongförslutning till VEGA Grieshaber i Schwarzwald i Tyskland. VEGA är en global tillverkare av sensorer för mätning av fyllningsnivå, nivågräns och tryck, samt enheter och programvara för integration i processtyrsystem. De sysselsätter över 2 100 personer över hela världen. Lösningen omfattar manuella och automatiserade box-in-box-processer, programvara som beräknar måtten på lådorna för att packa varje produkt så effektivt som möjligt. Detta förbättrar produktiviteten och materialanvändningen och minskar driftskostnaderna avsevärt.

Med denna lösning kan olika lådstorlekar packas från min till max (mm): L 240 x B 190 x H 150 till L 1 000 x B 600 x H 600. Det är möjligt att packa och försegla fyra lådor per minut.

Optimerad paketering – Nischen spelar in i den dagliga verksamheten 

VEGA hade sina egna mål och prioriteringar i åtanke när de tog itu med Packsize-lösningen. En av dem var en betoning av ergonomisk paketering. Packsize kombinerar standardprodukter och kunskap, t.ex. programvara, för att skapa förpackningsscheman (sekvens av objekt), lådtillverkningsmaskiner, paketeringsrobotar och gripdon för skräddarsydda och behovsanpassade lådor, samt automatiserade förpackningsprocesser som alltid vidareutvecklas tillsammans med kunden. Det är ett skräddarsytt tillvägagångssätt – att lyckas tillsammans är alltid slutmålet. Nyckeln ligger i att föra samman partners och expertis för att skapa den bästa lösningen.

För VEGA hade följande punkter en avgörande betydelse för den dagliga verksamheten, särskilt ur ergonomisk och fraktmässig synvinkel. Dessa punkter speglar en helt normal process där kunden specificerar ramvillkoren:

  • Om varuförpackningen > 10 kg måste denna placeras i en separat förpackning
  • Om ytterförpackningens längd > 80 cm och vikt > 7 kg måste den också placeras i en separat förpackning

Kundens önskemål leder till förslag på hur processen ska hanteras och hur man utvecklar de förpackningsscheman som behövs. Det visar också potential i hur processen med förpackningar i rätt storlek med robotar kan utvecklas vidare med förbättrad kvalitet för varje kundsituation. 

Uppdelning av lådor och förväntade effekter

Vi ska ta en titt på ett förslag till uppdelning av en låda baserat på tomrum: Om tomrummet är större än förväntat bör ytterligare ett paket skapas. Förslag från Packsize: Gör uppdelningen beroende av det relativa [%] och absoluta [m³] tomrummet för varje låda. Beroende på ytterförpackningens storlek definieras ett värde för det maximalt tillåtna tomrummet.

Tänk alltid på att detta beslut påverkar andra variabler. Förväntad/möjlig effekt av ytterligare uppdelningar:

  • Strukturella data:
    (1) Paketfaktor (antal paket per beställning) – ökande
    (2) Paketstorlekar (genomsnitt) – minskande
    (3) Paketvikter (genomsnitt) – minskande
    (4) Tomrum/paket (genomsnitt) – minskande
  • Produktion
    (1) Kapacitetsbehov/paketvolym – minskande
    (2) Kapacitet – minskande
    (3) Arbetskostnader – minskande (fyllnadsmaterial – hantering)
  • Krav på material
    (1) Kontinuerlig wellpapp – ökande
    (2) Fyllnadsmaterial – minskande

Att hantera faktorer som påverkar förpackningen

Enbart antalet påverkande faktorer visar komplexiteten bakom optimeringen av den automatiserade förpackningsprocessen och leder till en anpassad strategi för hur alla dessa faktorer ska hanteras. Denna strategi måste tänkas igenom, övervakas, testas och optimeras i den dagliga förpackningsverksamheten. Packsizes roll som expert med expertis inom behovsanpassade förpackningar i kombination med leverantörer och expertkunskap är lösningen. Allt kommer från en och samma källa.

En VEGA-låda packad av förpackningsrobotar (under optimeringsprocessen, inte slutresultatet).
En VEGA-låda packad av förpackningsrobotar (under optimeringsprocessen, inte slutresultatet)

Vad händer härnäst med VEGA:s robotiserade förpackningsprocess?

Med alla dessa möjliga och förväntade effekter, tillsammans med den ökande komplexiteten, behöver man utveckla en djupare förståelse för de faktorer som påverkar restvolymen (från processen eller från förpackningssystemet). Detta utgör också grunden för utvärderingen av KPI:er och effekterna av uppdelning av lådor. Det är en gemensam optimeringsresa för VEGA, Packsize och deras partners:

Staplade lådor i rätt storlek från VEGA/Packsize.
Staplade VEGA-lådor i rätt storlek
  • Kontinuerlig optimering av de konfigurerbara parametrarna som en del av testfasen genom att kontrollera ”iögonfallande förpackningsscheman” och övervaka den totala mängden ”tomrum” 
  • Beslut om justering av uppdelningsregeln med hänsyn till artikelns vikt och dimensioner 
  • Påbörja optimeringen av ”prestandan” 
  • Uppföljningsdatum "Tillgänglighet" (status för infrastruktur, service och supportfrågor)

Slutsats: Precision, prestanda och snabbhet går bara hand i hand när det gäller On-Demand Packaging

VEGA:s förpackningslösning visar hur stor potential, men också hur mycket tid och komplexitet som ligger bakom automatisk paketering av lådor med robotar. För att uppnå bästa kundspecifika resultat (ett säkerhetsskåp för flygtransport) måste optimeringsmål som offsetvärden (avstånd mellan artiklar eller avstånd mellan artiklar och kartonger), kartongernas geometri och uppdelningsregler för lådor baseras på ergonomiska tillvägagångssätt och fraktbesparingar. Alla dessa påverkande faktorer måste övervakas under implementeringsprocessen. 

Detta futuristiska tillvägagångssätt är en win-win-situation för både företag, kunder och miljön. Automatiserad paketering med förpackningsrobotar och förpackningar i rätt storlek är inte bara framtiden – det är nutiden som revolutionerar hur vi paketerar och skickar varor i den digitala tidsåldern. Packsize kan lova en sak: När den väl är på plats kan precision, prestanda och snabbhet förenas i en automatiserad process med förpackningar i rätt storlek. VEGA:s förpackningslösning fungerar eftersom den kombinerar olika leverantörers expertis. Dessutom ses förpackningsprocessen som en komplett process, från lådproduktion till lådförsegling. Allt detta från en och samma källa – allt från Packsize.

Till sist: Det handlar inte bara om att optimera processer, det handlar om att forma en grönare och mer hållbar framtid för kommande generationer.

Hela projektteamet (VEGA, Becker, Packsize) – VEGA:s förpackningslösning fungerar eftersom den kombinerar expertis från olika leverantörer
Hela projektteamet – VEGA:s förpackningslösning fungerar eftersom den kombinerar expertis från olika leverantörer

Vill du veta mer? Ta kontakt med en Packsize Solution Engineer.
Vi vill gärna veta mer om dina förpackningsprocesser och de erfarenheter du redan har haft inom detta område. Vi diskuterar gärna med dig vad som händer med lådstorlekar när du experimenterar med olika influenser och vad detta kan innebära för din dagliga förpackningsverksamhet. Exemplet visar att det är möjligt i verkligheten. Mer information om VEGA:s fall finns på https://www.packsize.com/case-study/vega-grieshaber.

Peter Külpmann

Chef för utveckling av lösningar

Med många års erfarenhet inom förpackningsindustrin har Peter fokus på förpackningsutveckling, logistik och projektledning. Han specialiserar sig på högautomatiserade lösningar för On-Demand Packaging och är alltid intresserad av nya förpackningsidéer. Med sin djupa förståelse för marknadsbehov och branschtrender leder Peter ett team i skapandet och implementeringen av lösningsutvecklingsstrategier från idé till lansering. Kontakta Peter för att ta reda på mer om hans förpackningsexpertis. Han är alltid nyfiken på att höra mer om dig och din nuvarande förpackningsprocess.

Förbättra din förpackningsprocess med Packsizes e-handelslösning

Kontakta oss idag för en personlig analys av din förpackningsprocess