20 september 2024

I dagens snabba värld med e-handel och ständigt ökande kundkrav är lagereffektivitet inte längre en lyx, det är en nödvändighet. Automatisering av ditt lager kan förändra förutsättningarna totalt, effektivisera verksamheten, öka din vinst och ge dig en betydande fördel gentemot konkurrenterna. I den här guiden går vi igenom fördelarna med lagerautomatisering, tillgängliga lösningstyper och hur du kan börja ta de första stegen mot lagerautomatisering.

Fördelarna med lagerautomatisering

Lagerautomatisering erbjuder en mängd fördelar som kan påverka ditt företag. Här följer en djupdykning i några av de viktigaste fördelarna:

  • Increased Throughput and Faster Fulfillment: Manual processes can create bottlenecks and slow down order fulfillment. Automation streamlines workflows, reduces reliance on manual labor, and expedites the movement of goods throughout the warehouse, leading to faster order fulfillment and improved customer satisfaction.
  • Förbättrad noggrannhet och färre fel: Lagerautomatisering minimerar mänskliga fel, något som ofta är boven i dramat när det gäller felplacerade eller felplockade artiklar. Automatiserade system säkerställer större noggrannhet i uppgifter som plockning och sortering, vilket leder till färre fel, nöjdare kunder och minskade kostnader i samband med returer och byten.
  • Förbättrad säkerhet och minskad arbetsbelastning: Logistikarbete innebär ofta repetitiva uppgifter som att lyfta tunga föremål och navigera i trånga utrymmen, vilket leder till potentiella skador och utsliten personal. Automatisering kan ta över dessa fysiskt krävande uppgifter, vilket förbättrar säkerheten på arbetsplatsen och minskar belastningen på de anställda.
  • Minskade arbetskostnader: Även om det krävs en initial investering för automatiseringen kan det leda till betydande långsiktiga kostnadsbesparingar. Automatisering frigör personal som kan fokusera på värdefulla uppgifter som maskiner inte kan hantera, vilket potentiellt kan minska de totala arbetskostnaderna. Dessutom kan automatisering innebära att du får jobbet gjort med mindre personalstyrka, vilket kan vara fördelaktigt i regioner med en tuff arbetsmarknad.
  • Optimerad lagerhantering och färre lagerbrister: Automatiserade system kan spåra lagernivåer i realtid, vilket ger värdefull insikt om lagernivåer och trender i efterfrågan. Detta möjliggör bättre prognoser och planering, hjälper dig att upprätthålla optimala lagernivåer för att undvika lagerbrister och säkerställa att du har rätt produkter i lager för att snabbt kunna leverera beställningar.

Utforska de olika typerna av lösningar för lagerautomatisering

Det fina med lagerautomatisering är mängden tillgängliga lösningar, som tillgodoser olika behov och budgetar. Här är en sammanfattning av några populära alternativ:

  • Lagersystem (WMS): Ett lagersystem anses vara ryggraden i alla moderna lager och fungerar som ett centralt nervsystem som optimerar arbetsflöden, hanterar lagerdata, spårar beställningar och genererar rapporter. Ett robust lagersystem kan integreras med andra automatiseringslösningar, vilket ger en helhetsbild av lagerverksamheten.
  • Automatiserade lagrings- och hämtningssystem: Dessa system använder robotar eller kranar för att effektivt lagra och hämta pallgods och mindre backar från höghyllor. Detta maximerar lagringsutrymmet i ditt lager genom att nyttja vertikalt utrymme som annars skulle vara otillgängligt.
  • AGV-teknik (Automated Guided Vehicles): Dessa självkörande fordon navigerar längs förprogrammerade rutter på lagret, transporterar gods mellan arbetsstationer och eliminerar behovet av manuell transport med gaffeltruckar eller pallyftar. AGV:er förbättrar säkerheten och effektiviteten genom att minska trafikstockningar och risken för olyckor.
  • Transportbandsystem: Transportband finns i olika konfigurationer och kan användas för att flytta varor av alla former och storlekar i hela ditt lager. Detta eliminerar behovet av manuell transport, vilket sparar tid och arbetskraftskostnader. Dessutom kan transportbanden integreras med andra automatiseringslösningar för att skapa ett sömlöst flöde av varor i hela lagret.
  • Plockteknik: Plockning, det vill säga välja artiklar för att packa beställningar, är en viktig men ofta tidskrävande process. Automatisering erbjuder olika lösningar för att effektivisera plockningen. Så kallade Pick-to-Light-system använder lampor och skärmar för att vägleda personalen till rätt plats och antal artiklar som behövs för en beställning. Robotstyrda plockarmar kan automatisera plockningen av mindre artiklar, vilket ytterligare förbättrar hastigheten och noggrannheten.

Ta första steget mot ett mer automatiserat lager

Att bestämma sig för att automatisera lagret kan vara ett strategiskt drag för ditt företag. Här är några steg som guidar dig genom processen:

  1. Genomför en behovsanalys: Analysera ditt nuvarande arbetsflöde. Identifiera flaskhalsar i orderdistribution, lagerhantering eller områden med säkerhetsproblem. Satsa på områden där automatisering kan ha störst inverkan på effektivitet och kostnadsbesparing.
  2. Budget och ROI: Fastställ din automatiseringsbudget och prioritera de lösningar som ger bäst avkastning. Tänk på potentiella besparingar inom personal, effektivitetsvinster och förbättrad kundnöjdhet när du beräknar ROI.
  3. Granska olika lösningar: Utforska automatiseringsleverantörer, läs branschpublikationer och tala med konsulter för att identifiera lösningar som passar dina behov och budget. Packsize erbjuder t.ex. en rad automatiseringslösningar som är utformade för att optimera lagerverksamheten.
  4. Utveckla en plan: Skapa en kortfattad implementeringsplan som innehåller en realistisk tidslinje, budgetfördelning för utrustning, programvara och utbildning och en förändringshanteringsstrategi för att hantera anställdas funderingar.
  5. Börja smått, skala upp: Börja med ett pilotprojekt inom ett specifikt område för att testa den valda lösningen och förfina en strategi innan du går vidare med fullskalig implementering.

Samarbeta med en automatiseringsexpert: Att automatisera ditt lager kan vara en komplex uppgift. Att integrera olika automatiseringslösningar från olika leverantörer kräver noggrann planering och expertis. Överväg att kontakta en Packsize-representant för att diskutera dina specifika behov och utforska hur våra automatiseringslösningar kan hjälpa dig att uppnå dina mål. Packsizes erfarna team kan guida dig genom hela processen, från att bedöma dina behov till att utveckla en skräddarsydd automatiseringsplan som passar din budget och maximerar din avkastning på investeringen. Som en betrodd partner till världens ledande automatiseringsleverantörer kan Packsize erbjuda en enda kontaktpunkt för sömlös integration och löpande support, vilket säkerställer att din automatiseringsresa blir en framgång.

Genom att följa dessa steg kan du strategiskt utnyttja automatisering för att förvandla ditt lager till en mer effektiv och konkurrenskraftig verksamhet.

Vill du veta mer om hur Right-Sized On Demand Packaging kan fungera för dig? Ladda ner vår kompletta guide till automatiserad förpackning eller kontakta en Packsize-representant. 

Ladda ner vår kompletta guide till automatiserad förpackning HÄR

Förbättra din förpackningsprocess med Packsizes e-handelslösning

Kontakta oss idag för en personlig analys av din förpackningsprocess